Måns Johansson började arbeta inom kött- och charkbranschen redan när han var 17 år gammal. Nu, nästan 40 år senare, kan han titulera sig svensk mästare i styckning.
Styckar-SM gick av stapeln i höstas i gamla slakthuset i Malmö. Där uppdraget var arr stycka en halv gris med begränsad utrustning – och på tid. En halvtimme fick finalisterna på sig, och de verktyg som fick användas var en handsåg och kniv, samt en bandsåg till kotletterna.
–Det var vad vi kallar en regelrätt ”bondstyckning”, berättar Måns Johansson som alltså tog hem segern.
Alla finalister hann med uppdraget, men med olika gott resultat.
Måns Johansson var visserligen nervös men när han väl kom igång gick det på gammal vana.
–Men det var varmt! Vi är vana att arbeta i en temperatur som är ungefär lika sval som ett kylskåp, men på scenen var det säkert 18-19 grader, och fort skulle det ju gå också, säger han och visar med stolthet upp diplomet som han fick ta emot av landsbygdsminister Peter Kullgren.
Michael Oldin är vd på Moab som finns på Marsvägen 5. Företaget firar 40-årsjubileum i år. Då var han ensam ägare, men idag har tre anställda medarbetare köpt in sig som delägare.
Här passerar cirka 7000 ton fläsk per år. Råvaran, alltså djurkropparna, kommer från Skövdeslakteriet. Ungefär 3000 halva grisar tas om hand i veckan under 95 procent av årets 52 veckor.
Här finns 39 anställda varav cirka ett tiotal arbetar med just styckning.
Under chark-SM ifjol fick Moab pris för sin julskinka, en premiumvariant som är förkokt och alltså inte rå. Kravet för att skinkan skulle få vara med och bedömas i tävlingen var att den fanns i sortimentet, till försäljning. En smakjury bedömde och jämförde skinkorna i samma kategori. Viktiga parametrar var förstås smaken, konsistensen, texturen och färgen. De tävlande bidragen kunde sedan få guld, silver eller brons och i guldkategorin utsågs en total vinnare. Moabs julskinka placerade sig som en av två i kategorin guld – en mycket hedersam placering!
Stort grattis till vinsterna säger vi på Kumla Fastigheter!